Psihoterapija: individualna, partnerska, družinska

 

Kot sistemska psihoterapevtka delam s posamezniki, pari in družinami, vedno z vidika, da je posamezna oseba del ožjega, torej družinskega, in del širšega sistema, ki vplivata nanjo in na katera povratno vpliva tudi vsak posameznik.

Zato lahko pridete na terapijo sami – INDIVIDUALNA PSIHOTERAPIJA, če čutite, da je tako najbolje za vas. Če imate težave v partnerstvu, se bo verjetno, ko bo za vas in za vašega partnerja/-ko pravi čas, v terapijo vključil/-a tudi partner/-ka.

Kadar želita oba partnerja spremembo v njunem odnosu, prideta na terapijo oba – PARTNERSKA PSIHOTERAPIJA.Tekom terapije delamo na njunih skupnih želenih izhodih.

DRUŽINSKA PSIHOTERAPIJA: Kadar ima težave otrok ali mladostnik, pride na terapijo vsa družina, oziroma prideta na terapijo najprej starša. Največkrat že samo sprememba vzdušja v družini ali med staršema, sprememba vedenja staršev vpliva na zmanjšanje težav pri otroku. Šele ko izčrpamo vse vire pri starših, ki na ta način prevzamejo odgovornost za otrokove težave in njihovo reševanje, in ko izčrpamo še ostale vire v otrokovem okolju (vrtec, šola, stari starši, prijatelji…), vključimo v terapijo otroka. Takrat otroku na kreativen in igriv način pomagamo soočati se s težavo.

Iz več razlogov je pomembno, da delamo z vso družino oziroma s starši in ne samo z otrokom (kot je medicinski model):
• v družini tako ni skrivnosti, ki bi simptome lahko še poglabljale ali jih prenašale na druge otroke,
• vsak član družine lahko tako po svojih močeh podpre svojega bližnjega,
• družinski član s težavami lahko začuti to podporo,
• preko terapij postane družina bolj varen prostor za odprt dialog in izmenjavo občutkov,
• družina kot sistem ima v sebi vire moči, ki lahko pomagajo otroku,
• spremembe so učinkovite in dolgoročne, če se zgodijo celi družini, ne le posameznim članom družine, proces zdravljenja je tako bolj učinkovit in morda tudi hitrejši.

METODA »REKA ŽIVLJENJA«
Vse oblike psihoterapije (individualna, partnerska in družinska) začnemo s sistemsko psihoterapevtsko metodo »Reka življenja«, ki jo je razvil psihoterapevt in učitelj Peter Nemetschek.
Z vami bomo po tleh s pomočjo vrvi, lutk in simbolov postavljali vašo reko življenja: Kakšna je vajina ljubezenska zgodba, kako lahko še vedno črpata iz nje? Kateri so viri moči vsakega družinskega člana, ki lahko pomagajo? Kje se je zataknilo in kako teče trenutno vaša reka življenja? Kaj se je že premaknilo naprej? Kako se vidite, ko vam bo uspelo? In kako takrat, ko bo kriza že davno za vami?
Otroci in odrasli se boste s to preverjeno analogno metodo zelo dobro vživeli v terapevtski proces.

 

reka1.1
Ilustrativni prikaz metode “Reka življenja”

reka2.1